Bu Çocuk Bir Değişik – Kuşaklar
İzmir Narlıdereli yazar Ayşegül Yargın‘ın ilk kitabı olan, ‘Bu Çocuk Bir Değişik – Kuşaklar‘ pedojik , fütüristik ve sosyolojik bir bakış açısıyla kitap marketlerde yerini aldı. Bu eser,Bu kitap, “değişik” olarak nitelenen karakter özelliklerinin bazen bir jenerasyonu temsil ettiği bazense sosyolojik ortak özellikleri yansıttığı gerçeğini gözler önüne seriyor.
Enerji, frekans gibi hayatın temel konularına değinen yazar, bu bilgiler ışığında iletişimsel ve pedagojik bakış açısıyla “bi değişik” olarak nitelenen çocukların ve onları çevreleyen diğer bireylerin, genel jenerasyon özelliklerine değiniyor.
Bu çocukların ebeveynlerine, adaptasyonda zorluk yaşayabilecekleri alanlarda çözüm önerileri sunmayı da ihmal etmiyor.
2020 -2021 Pandemi sürecine, iletişim metodlarına ve insan ilişkilerine jenerasyonlar açısından bir bakış açısı sunan bu kitap, jenerasyonlar arası ortak bir dilin gerekliliğine dikkat çekerken aynı zamanda okuyucuyu da kendisini keşfetmeye davet ediyor.
Uzun bir araştırma döneminin ardından Orta Asya,Mezopotamya ve Balkanlarda eğitim mentörlüğü ve akademisyenlik çalışmalarını sürdüren ve karşılaşılan her zorluğu kuşak çatısı altında gözlemleyen Yargın,bu kitabın kuşaklar arası yeni bir dil oluşturma kaygısını nasıl çözülebileceğine dair bir ipucu niteliği taşıdığını belirtti. Buna ek olarak bu eserin bu konuda yazılan ilk pedogojik & fütüristik kitap olma özelliği taşıdığını ifade ederken her bireyin kendi yolculuğunda aksattığı iletişimi de bu kitap aracılığıyla keşfedebileceğini anlattı.
KIBATEK Kurucu Başkanı ve DEU Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanı, Ayşegül YARGIN’ın da akademik mentörü olan Sayın Feyyaz SAĞLAM’ın ve yazarın önsözleriyle başlayan ve yazarın kullandığı dil ile kapağı açanın kolay kolay bırakamadığı kitabın kapağını, ünlü ressam Deniz DEMİREL’in eseri süslüyor.
Kurucu Başkanı ve DEU Eğitim Fakültesi Öğretim Elemanı Feyyaz SAĞLAM kitabın önsözüne şunları yazdı:
SÖZBAŞI
Elinizdeki kitap inanın ki sıradan bir kitap değil. Bilemezsiniz gerisinde, geçmişinde, yazma ve şu an yayınlanma aşamasında ne çok emek, ne çok hayal, ne çok yaşanmışlık, ne çok anı var… Bu hususların her biri ayrı ayrı bağımsız birer yazıyı hak eden bir yoğunluğa ve öneme sahip. Doğrusu kitabın başında, böyle bir sunuş yazısında öncelikle bu hususlardan hangilerini gündeme almak gerektiği konusunda zorlanıyorum. Ben kitap taslağını ele aldığımda çok heyecanlandım ve olabildiğince objektif davranarak kısa da olsa bir değerlendirme yapmaya çalıştım.
“Bu Çocuk Bi Değişik” değerli öğrencim, gururum, meslektaşım, sanatta edebiyatta dava arkadaşım Ayşegül Yargının ilk kitabı… İlk kitaplar daima zordur, risklidir. Arenaya kurtlar sofrasına çıkmak yürek ister. Ama genç bir öğretmen adayı olarak sevgili Ayşegül’ü üniversitede derslerimde yakından tanıdığımda “Bu Ayşegül’ün Bi Değişik” olduğunu fark etmem uzun sürmemişti… Kendisi beni hiç yanıltmadı… Hep değişik, hep farklı, hep öncü oldu… İzmir’de yetişmiş bir genç kız olarak kendisini ana vatana, Orta Asya bozkırlarına göndermekte hiç tereddüt etmedim. Çünkü onun ufku böylesi bir görevi layıkıyla yapabilecek bir kararlıkta idi… Ayşegül, unutulmaz Kırgızistan yıllarından, hizmetlerinden sonra bu kez kendisini Mezopotamya’da buldu… Orada da başarılı hizmetler sundu, uluslararası ödüller aldı. Ardından seçkin okullarda öğretmenlik deneyimi… İşte bugün elinizde tuttuğunuz kitap bu farklı coğrafyaların, farklı kültürlerin pedojik bir potada harmanlanmış halidir… Okuyucu “bu değişik kızdan” mutlaka bir şeyler öğrenecektir.
Biliyorum ki Ayşegül yeni kitap taslakları üzerinde durmakta. Kısa sürede bu bi değişik yazarın yeni kitapları da elimizde olacak gibi…
Diğer yandan bu kitap Türkçemizin uluslararası dil-edebiyat- çeviri platformu KIBATEK’in (Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) yayınladığı 100.kitap olmakta… Doğrusu böyle bir çalışma KIBATEK için de (100.kitabımız) onur verici bir yayın olmuştur. Gururluyuz. Mutluyuz.
Sevgili Ayşegül’e nice kitaplar, daha nice başarılar.
Kasım / 2020
Feyyaz SAĞLAM
KIBATEK Onursal Başkanı